Verdens største og eneste Sokol-vegg?

Er du blant dem som er kommet over en vegg av gamle Sokol-hoppski på vestsiden av Lygna når du har gått eller jogget Kvås-runden, og som har lurt på hva i all verden dette er?

I så fall er du ikke den eneste.

Men det du har sett er trolig Norges største og eneste samling av Sokol-ski langs en tursti, kanskje den største og eneste i hele verden!

For det er ikke til å legge skjul på at det nok ikke er så mange steder hvor det finnes så stor tetthet av Sokol-hoppski som i Kvås.

Vi må tilbake til 1970- og 1980-tallet, da hoppinteressen i Kvås var stor. Slåttebakkene ble tatt i bruk i 1983, og både før og etter det kjøpte idrettslaget og folk i bygda inn en rekke hoppski av merket Sokol Artis, produsert i gamle Tsjekkoslovakia. 

Skiene var billige, men ikke spesielt effektive som hoppski. Til det var de altfor tunge. Men for et utall av kvåsinger var de mer enn gode nok, og det er ikke få meter som er blitt hoppet med Sokol-hoppski både i 12-metersbakken, i 26-metersbakken og faktisk også i 53-metersbakken i Slåttebakkene.

På grunn av snømangel har Slåttebakkene kun vært i sporadisk bruk de siste årene, og Sokol-hoppskiene er blitt stående ubrukt, nedstøvet i manges garasjer, låver, uthus og andre steder i Kvås i flere tiår.

Nå er de altså funnet fram til glemselen.

Så, på en joggetur rundt fossen tidligere i sommer kom hoppentusiast Tom Arild Støle, som selv har hoppet mye på ski (men aldri på Sokol-ski) på ideen om å samle inn så mange som mulig av bygdas Sokol-ski, og skru dem opp langs Kvås-runden, hvor mange ferdes forbi.

- Folk var veldig positive til ideen, og lette fram det ene skiparet etter det andre. I løpet av noen dager ble ni par (totalt 18 ski) samlet inn og skrudd opp i form av en egen Sokol-vegg langs turstien. Se på det som en kunstinstallasjon som viser lokal hopphistorie. Det er garantert en installasjon forbipasserende vil stoppe opp langs, særlig de som ikke er fra Kvås. De vil undres, noen vil riste på hodet og andre vil le. Ja, det er sært, men litt moro må vi jo lage til, sier Tom Arild.

Han kan fortelle at mens han monterte veggen, kom det tilfeldigvis et turist-ektepar fra Tsjekkia forbi.

- De kjente straks igjen Artis-merket fra hjemlandet, og vi fikk en gøyal prat om skiene. De studerte dem ekstra nøye før de gikk videre. Et par fra Rogaland trodde det var fjellski, og mente museet i Stavanger helt sikkert ville ha tatt imot dem. Men skiene blir værende i Kvås. Hvor lenge de blir hengende oppe, er foreløpig uvisst. Vi får se. Idrettslaget har jo 75-årsjubileum i 2022, så det er en fin anledning, legger hoppentusiasten til.

Det er hengt opp såkalte QR-koder som folk kan skanne med mobiltelefonene sine, slik at de kan få opp info. Disse har det vært litt problemer med i starten, men det vil bli oppdatert.

Sokol-hoppski produseres ikke i dag, men fabrikanten har laget ski også i nyere tid, såkalte Sporten-hoppski, som idrettslaget gikk til innkjøp av for rundt ti år tilbake.

Hvis noen vet om noen som har Sokol-ski liggende, enten i Kvås eller andre steder, og som vil kvitte seg med dem, kan de sende Tom Arild en e-post. Og hvis noen vet om noen tilsvarende samlinger av Sokol-ski, er det også bare å si fra.

Til de spesielt interessert kan det opplyses at det finnes Sokol-ski ved Skimuseet i Holmenkollen. Her er det riktignok kun ett par.

På et forum for norsk hopphistorie på sosiale medier omtales Sokol-skisamlingen i Kvås som en "fantastisk samling". Mange i hoppmiljøet har minner om Sokol. Her er noen utdrag fra forumet:

"Blytunge er de, for å si det mildt".

"Mine første og eneste hoppski var Sokol Artis. Fikk aldri hoppstøvler, så måtte hoppe med godt brukte langrennstøvler. Som nevnt over så var skiene blytunge. Dette kombinert med råtne langrennstøvler, førte til at sålen løsnet lengre og lengre innover på støvlene. Dette var nok noe av grunnen til at jeg la opp da vi skulle opp i 60-meteren".

"Sammenlignet med dagens hoppski, var det en prestasjon i seg selv, både å bære opp og hoppe på".

"Jeg hadde slike i 77-79. Forferdelig tunge for en spe guttunge, og var pur glede da jeg fikk lyseblå Splitkein til jul i -79. Good memories."

"Vet ikke noe om de, bare at de var billige".

"Holdt på å ta knekken på mang en stakkar som skulle bære dem maaange høydemeter..."

Bildet, som er hentet fra en reportasje i Farsunds Avis i mars 1988 viser en gjeng unge Kvås-hoppere som fortviler over snømangel. Som du ser er Sokol-skiene godt representert.
En stilfull Odd Hjemlestad i lufta med Sokol-ski i 12-metersbakken i Slåttebakkene under et av de siste kretsrennene som er blitt arrangert der, i 2010.





Populære innlegg fra denne bloggen

Martin (15) raskest i Gumpeløpet-løypa

Klart for den tiende utgaven av Gumpeløpet!

VM-medaljør knuste løyperekorden